11
5
Amavi_CellarsMountain_RetreatZero_Energy_Idea_HouseBainbridge_Island_HouseHouse_on_Washington_Coast
4
Bainbridge Island House
Bainbridge Island, WA

An island home and studio designed for an artist and retired journalist in a peaceful setting that is surrounded by wetlands and a bird sanctuary. Nicknamed “The Barn and the Megaphone”, the private spaces are contained in the east wing, and the public spaces in the west wing, connected by a transparent link.

image1image2image3image4

The home includes a greatroom, 2 bedrooms, an artist’s studio and a loft. The house was carefully sited and the buildings placed to preserve existing trees, provide a sun pocket in the form of an exterior patio, and optimize territorial views of the surrounding wetland and bird sanctuary. Constructed with off-the-shelf materials, the design is minimal and achieves interest through the arrangement of the major building components.

Nicknamed “The Barn and the Megaphone”, bedrooms and bathrooms are contained in the more private and traditional “Barn” form in the east wing, while the public spaces in the greatroom occur in the west wing, a more contemporary building form. The transparent glass link entrance between the two buildings functions as a passive solar heater in winter months.

Contractor
Bill Corbin

Structural Engineer
Dayle Houk

Photographer
Beverly Multerer